Η Apple εχθές ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών παρουσίασε μέσω ενός stream τις νέες εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια (μην την πιστέψετε) είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές που έχει κάνει από την αρχή της ζωής τους. Την μερίδα του λέοντος στην παρουσίαση είχαν τα iOS 14 και iPadOS 14 και δεν είναι τυχαίο, καθώς εκεί οφείλεται η αναγέννηση της Apple τα τελευταία 10+ χρόνια.

Ας ξεκινήσουμε με το iOS 14 και τι νέο μας φέρνει:

Συμβατότητα

Όποια συσκευή τρέχει iOS 13 τρέχει και iOS 14! Ίσως όχι όλα τα features, αλλά ναι, θα το πάρουν ακόμα και τα iPhone 6S/ SE 1st gen!

Default Apps

Ναι! Μπορείτε να αλλάξετε τις default επιλογές στο email client και στον web browser

Widgets

Τα Widgets δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε για την Apple ούτε για τον κόσμο των κινητών/ υπολογιστών, αλλά αυτή τη φορά η Apple. Τολμά για πρώτη φορά από το πρώτο iOS να αλλάξει την home screen, εισακούγοντας έτσι το βασικό αίτημα των εκατομμυρίων χρηστών της όλα αυτά τα χρόνια, και φέρνοντας τα widgets στην ίδια διάταξη με τα εικονίδια των εφαρμογών. Υπάρχει η δυνατότητα για διαφορετικά μεγέθη, οπότε και αλλάζει ο όγκος της πληροφορίας που περιέχουν. Παράλληλα εισαγάγει και το Smart Stack, όπου επιτρέπει στον χρήστη την γρήγορη εναλλαγή ανάμεσα σε widgets. Οι χρήστες θα μπορούν να φτιάξουν stacks των 10 widgets και με ένα απλό swipe να κάνουν εναλλαγές.

The App Library

Ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να κρύψει όσες σελίδες θέλει με εφαρμογές από την HomeScreen και το iOS αναλαμβάνει να τις ομαδοποιήσει σε μια νέα σελίδα στην οποία έχετε πρόσβαση με swipe δεξιά. Μερικές από τις κατηγορίες που θα δημιουργούνται είναι Social, Entertainment, AppleArcade και Creativity. Δεν θα λείπει βέβαια και η λίστα με τις προτάσεις από το ίδιο το λειτουργικό, με βάση την χρήση που κάνει ο καθένας μας, ενώ θα υπάρχει και μια ενότητα με τα apps που κατεβάσατε πρόσφατα

Νέο UI στις εισερχόμενες κλήσεις

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι το νέο UI στις εισερχόμενες κλήσεις. Ξεχάστε το fullscreen notification όταν σας έπαιρνε κάποιος τηλ, όπου χάνατε την πρόσβαση σε ό,τι κάνατε στο τηλέφωνο σας εκείνη τη στιγμή. Με ένα απλό swipe μάλιστα θα μπορείτε να απορρίψετε την εισερχόμενη κλήση

Αλλαγές στα μηνύματα

Σημαντικές οπτικές αλλαγές έρχονται και στην εφαρμογή των μηνυμάτων. Πλέον έχετε την δυνατότητα να καρφιτσώσετε τι πιο σημαντικές συζητήσεις, να κάνετε in-line reply σε ομαδικούς διαλόγους, ενώ έρχονται και πολλά νέα memojis.

Επίσης θα έχετε πιο καλή εποπτεία του ποιοι συνομιλητές βρίσκονται σε κάποιο group αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα για mentions πάλι εντός των ομαδικών συζητήσεων.

Χάρτες

Η Apple εξακολουθεί να επενδύει στους χάρτες και να προσπαθεί να τους βελτιώσει, κάτι που δεν αφορά δυστυχώς ακόμα τον Έλληνα χρήστη, ο οποίος αν ψάχνει την απόλυτη εμπειρία (με το όποιο κόστος) θα πρέπει να στραφεί στο google maps. Παρ’ όλα αυτά στο iOS 14 έρχονται κάποια νέα χαρακτηριστικά όπως πολλές πληροφορίες για ποδηλάτες με ειδικές επιλογές διαδρομής, πληροφορίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα  και σημεία φόρτισης με εκτιμώμενο χρόνο άφιξης μαζί με την φόρτιση ενώ επίσης πληροφορίες για κάμερες ασφαλείας και ταχύτητας στο οδικό δίκτυο. Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν αφορά το οδικό δίκτυο της Ελλάδας, αλλά ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή στο μέλον.

Μετάφραση

Μια νέα εφαρμογή για μετάφραση έρχεται στο iOS 14 (  χωρίς για την ώρα να υποστηρίζει ελληνικά) με την λειτουργικότητα να παρέχεται και στον Safari. Η εφαρμογή για λειτουργεί και offline ενώ θα δέχεται και φωνητικά για μετάφραση.

Safari

Ο νέος Safari θα είναι ακόμα πιο γρήγορος με την εταιρία να διαφημίζει πως θα είναι 2 φορές γρηγορότερος απ’ ότι ο Chrome στο Android. Επιπλέον θα παρακολουθεί τους κωδικούς ασφαλείας που έχετε αποθηκευμένους, και θα σας ειδοποιεί για πιθανές παραβιάσεις, πάντα σεβόμενη την ιδιοτικότητα των χρηστών της και χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγορίθμους κρυπτογράφησης.

Ψηφιακά κλειδιά αυτοκινήτου

Αυτό κι αν ήρθε από το μέλλον. Πλέον θα μπορείτε να ξεκλειδώνετε και να εκινείτε το (συμβατό) αυτοκίνητο σας χρησιμοποιώντας το κινητό σας, με μια λογική αντίστοιχη του Apple Pay. Μπορείτε μάλιστα να μοιραστείτε και το κλειδί σας με κάποιον τρίτο μέσω μηνύματος. Θα υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να δώσετε περιορισμένα δικαιώματα σε κάποιον οδηγό, όπου θα μπορεί να ξεκλειδώσει και οδηγήσει το αυτοκίνητο αλλά με περιορισμούς σε ταχύτητα πχ. Προφανώς όλα αυτά απαιτούν και την υποστήριξη της τεχνολογίας από τον εκάστοτε κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Clipping Apps

Η Apple δίνει την δυνατότητα σε developers να δημιουργήσουν mini εκδοχές των εφαρμογών τους, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε πολύ συγκεκριμένο functionality ο χρήστης, ακόμα και χωρίς να έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή. Σαν παράδειγμα έδειξαν πως σαρώνοντας ένα QR code (ή με nfc) μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα ποδήλατο και να πληρώσει άμεσα, χωρίς να έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή ενοικίασης.

Επιπλέον αλλαγές/ Προσθήκες

  • Airpods: αυτόματη εναλλαγή ανάμεσα σε συσκευές ανάλογα με το ποια χρησιμοποιείται, πχ ακούτε μουσική στο macbook, θα παίρνει κάποιος τηλ στο iphoneκι αυτόματα τα Airpodsσυνδέονται σε αυτό
  • CarPlay: υποστήριξη νέων εφαρμογών και βελτιώσεις χρηστικότητας
  • SmartHome: Επιπλέον λειτουργίες και αυτοματισμοί
  • Picture-in-picture: Βλέπετε ένα βίντεο ενώ κάνετε κι οτιδήποτε άλλο στο κινητό σας
  • SiriUpdates: ακούσει σε επιπλέον εντολές με νέο πιο εύχρηστο UI (όχι ελληνικά όμως)
  • Πιθανή υποστήριξη 4Κ βίντεο (δεν είνα σίγουρο ακόμα αν αφορά συσκευές που θα έχουν 4κ οθόνη – αρα μόνο Apple TV)
  • Quick Toggle στο Camera App  για ρυθμίσεις οπώς ανάλυση σε συσκευές εκτός των iPhone 11/Pro