Η σειρά των Macbook Pro που κυκλοφόρησε το 2015 θεωρείται από πολλούς ως η πιο ολοκληρωμένη γεννιά για αυτά τα laptops. Συνδύαζαν δυνατό hardware που στέκεται μέχρι και σήμερα με αξιώσεις, κορυφαία οθόνη, άριστο πληκτρολόγιο και touchpad αλλά κυρίως μια μεγάλη γκάμα από ports, την πληρέστερη που έχουμε δει σε Macbook.

Όπως όμως όλα τα laptop της εταιρείας από όταν μεταβήκανε στην Retina εποχή και μετά, στερούνται της δυνατότητας αναβάθμισης σε μνήμη και δίσκο (με κάποιες εξαιρέσεις). Το κενό αυτό ήρθε πρώτη να καλύψει με έναν ευφυέστατο τρόπο μια startup με όνομα ByNifty, η οποία πριν αρκετά χρόνια ξεκίνησε μια καμπάνια στο  Kickstarter για ένα προϊόν, το οποίο θα εκμεταλλεύεται την sd slot των MacBook Pro και μέσα τους θα έκρυβε καλά μια micro sd card, βοηθώντας έτσι τους χρήστες στο να επεκτείνουν με αυτό τον κομψό και φθηνό τρόπο τον συνολικό διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο του υπολογιστή τους.

Fast forward στο 2017 και η Apple σκοτώνει κάθε πιθανή θύρα υποδοχής στους φορητούς υπολογιστές της, πλην της usb C θύρας, επομένως αντίο ζωή για την ByNifty. Το review αυτό δεν απευθύνεται λοιπόν σε όποιον έχει κάποιο φορητό αυτής της γενιάς ή μεταγενέστερο αλλά κάποιον παλιοτερο (πχ του 2015) όπως ο συγγραφέας.

Μετά από 3+ χρόνια λοιπόν, και με την τιμή του MiniDrive να είναι στον αγγλικό Amazon στις 16£ αποφάσισα να το δοκιμάσω, και να ξεκινήσω με μια τίμια micro sd 64gb της SanDisk.

Η συσκευασία του MiniDrive όπως μπορείτε να δείτε κι από τις φωτογραφίες είναι αρκετά minimal και μοιάζει αρκετά με αυτή μιας κάρτας sd. Η τοποθέτηση δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, απλά βάζετε μέσα την micro sd και στη συνέχεια τοποθετείτε το MiniDrive στην θύρα sd του mpb. Η εφαρμογή είναι τέλεια και πλήρως εναρμονισμένη με την αισθητική του υπολογιστή σας, ενώ η αφαίρεση εύκολη με μια απλή πίεση προς τα μέσα αφού κάνετε ασφαλή αφαίρεση της συσκευής από το λειτουργικό. Ο λόγος είναι πως ο υπολογιστής σας θα το βλέπει, όπως οποιοδήποτε άλλο sd card, σαν μια εξωτερική μονάδα αποθήκευσης δεδομένων.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, αυτές είναι αρκετά τυπικές, και δεν συνιστάται να το χρησιμοποιήσετε για οτιδήποτε άλλο πλην απλής αποθήκευσης δεδομένων. Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε μερικά test που έτρεξα με το BlackMagic στο MiniDrive, με την κάρτα μνήμης φορμαρισμένη σε διάφορα format, και σαν μέτρο σύγκρισης περιλαμβάνω κι ένα usb 3.0 stick της ίδιας εταιρείας SanDisk Ultra 32 gb.


DeviceReadWrite
MiniDrive (exFat)37.7 mb/s88.4 mb/s
MiniDrive (NTFS)46.5 mb/s87.9 mb/s
SanDisk Ultra USB 3.038.7 mb/s150.2 mb/s
WD My Passport Ultra76.3 mb/s66.0 mb/s

Τέλος δοκίμασα την μεταφορά του ίδιου αρχείου 1.52 GB από τον ssd του υπολογιστή προς το MiniDrive, το SanDisk Ultra usb και τέλος έναν εξωτερικό δίσκο WD My Passport Ultra, με τους χρόνους να ακολουθούν

DeviceTime
MiniDrive (NTFS)38.63 sec
SanDisk Ultra USB 3.055.5 sec
WD My Passport Ultra23.16 sec

Συνοψίζοντας, πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα υλοποίηση, η οποία προφανώς έχει αξία μόνο για όσους έχουν παλαιότερους υπολογιστές, με την υποστήριξη καρτών micro sd

Φτάνει τα 200 gb. Οι επιδόσεις είναι αρκετά τυπικές αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο σε μια τέτοια αγορά. Δυστυχώς η εταιρία δεν πρέπει να υφίσταται πλέον, καθώς η επίσημη ιστοσελίδα τους δεν υπάρχει πλέον ενώ ο λογαριασμό twitter είναι ανενεργός από το 2016. Στα λεφτά όμως που έγινε η αγορά, κι αν θέλετε κάτι “εξωτερικό” μεν αλλά διακριτικό δε, που θα σας αφήνει ελεύθερες τις usb θύρες του υπολογιστή σας, η αγορά του MiniDrive είναι μια αρκετά τίμια πρόταση. Ο ανταγωνισμός με κύριο εκπρόσωπο την Transcend δήλωσε παρόν με αντίστοιχες υλοποιήσεις, που δεν προσέφεραν όμως την δυνατότητας τοποθέτησης (άρα και μελλοντικής αναβάθμισης) άλλης  micro sd κάρτας, αλλά κι αυτοί  “έμειναν χωρίς δουλειά” μετά την απόφαση της Apple να αφαιρέσει τις SD θύρες από τους φορητούς υπολογιστές της. Ακολουθούν μερικά link για όποιον ενδιαφέρεται για αγορά

MiniDrive: https://amzn.to/2C70WvM

SanDisk Ultra 64GB microSDXC Memory Card: https://amzn.to/2RDmppA

Transcend JetDrive Lite 360 128GB: https://amzn.to/2Rx45hT

Transcend JetDrive Lite 360 256 GB https://amzn.to/2RwSVtt

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]