Σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη κίνηση η Apple εχθές, σιωπηλά  δίχως ιδιαίτερες τιμές και τυμπανοκρουσίες, έδωσε ένα από τα πιο σημαντικά update στην MacBook Pro σειρά της. Ανανέωσε την σειρά με νέους επεξεργαστές και υποστήριξη περισσότερης μνήμης, με οθόνες True Tone ενώ παράλληλα βελτίωσε το αμφιλεγόμενο πληκτρολόγιο της ώστε να είναι λιγότερο θορυβώδες.

Πιο συγκεκριμένα κι επιγραμματικά, τα νέα MacBook Pro θα έχουν επεξεργαστές τελευταίας γενιάς από την Intel (έως 6-core i9), για πρώτη φορά φέρνει 4-core CPU  στο 13 μοντέλο της και ανεβάζει την υποστηριζόμενη μνήμη μέχρι 32 GB. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα το νέο 15-ιντσών MacBook Pro να είναι έως και κατά 70% ταχύτερο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σε σχέση με τον προκάτοχο του, με την έκδοση των 13-ιντσών είναι έως και δύο φορές ταχύτερη.

Οι επιλογές που αφορούν στο νέο 13 mbp στον επεξεργαστή είναι 8ης γενιάς Intel Core i5 ή Core i7 με την μνήμη να φτάνει τα 16GB RAM. Επίσης μπορεί να εξοπλιστεί με SSD χωρητικότητας έως και 2TB ενώ  και στα γραφικά έχουμε σημαντική αναβάθμιση με το νέο iGPU Intel Iris Plus 655 με 128MB eDRAM.

 

 

 

 

 

Το 15-ιντσών MacBook Pro μπορεί να προσφέρει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις, αφού υπάρχει η δυνατότητα για  Intel Core i7 ή Core i9 επεξεργαστές 8ης γενιάς ενώ μπορεί να εξοπλιστεί με έως και 32GB RAM και με έως 4TB SSD. Επίσης προσφέρεται με ξεχωριστή κάρτα γραφικών τύπου Radeon Pro με 4GB αποκλειστικής μνήμης.

Σε ότι αφορά τις οθόνες και στις δύο περιπτώσεις, αναβαθμίστηκαν με την color-matching τεχνολογία True Tone που η Apple πρωτοπαρουσίασε στα iPhone και iPad. Μάλιστα υποστηρίζεται τόσο από την οθόνη όσο και από την Touch Bar! Σύμφωνα με την Apple, η οθόνη υποστηρίζει την ευρεία χρωματική γκάμα DCI-P3 και υποστηρίζει φωτεινότητα 500nits.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα, πως στο εσωτερικό των νέων MacBook Pro βρίσκεται και το chip Apple T2, και χρησιμοποιείται για ασφαλή εκκίνηση (secure boot) καθώς και για on-the-fly κρυπτογράφηση για καλύτερη ασφάλεια δεδομένων, το οποίο μέχρι τώρα βρίσκαμε στα iMac Pro.  Η ύπαρξη του επίσης ενεργοποιεί και την υποστήριξη «voice activation» μέσω του «Hey Siri» καθιστώντας αχρείαστη την ενεργοποίηση της ψηφιακής βοηθού με κάποια συντόμευση στο πληκτρολόγιο.

 

 

 

 

 

Όσον αφορά στο πληκτρολόγιο, πρόκειται για το τρίτης-γενιάς butterfly keyboard,  που προσφέρει περισσότερο ήσυχη πληκτρολόγηση, με την εταιρεία να φαίνεται πως έχει βελτιώσει και την αντοχή του μηχανισμού «butterfly» στα πλήκτρα. Θυμίζουμε πως μεγάλη μερίδα χρηστών αντιμετώπισε προβλήματα με την δεύτερη γενιά, η Apple δέχθηκε πολλές μηνύσεις και αναγκάστηκε να τρέξει πρόγραμμα αντικατάστασης.

Κατά τα άλλα, το νέο MacBook παραμένουν όπως τα γνωρίζαμε, με υποστήριξη Thunderbolt 3 μέσω USB Type-C, με υποστήριξη για έως και δύο οθόνες 5K και με τον γνωστό αλουμινένιο σχεδιασμό.

 

Όλα αυτά τα ωραία πράγματα συνοδεύονται από το αντίστοιχο υψηλό κόστος, καθώς στις ΗΠΑ η τιμή του 13-inch MacBook Pro με Touch Bar ξεκινάει από τα $1799 (χωρίς ΦΠΑ), ενώ του 15-inch MacBook Pro με Touch Bar από τα $2399 (χωρίς ΦΠΑ) με το maxed-out αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των $6.669!  Παράλληλα εξακολουθεί να κυκλοφορεί το 13’ model χωρίς Touch Bar, ενώ σταμάτησε πλέον να πωλείται και το 2015 MacBook Pro. Τέλος, μαζί με την κυκλοφορία των νέων φορητών υπολογιστών της, η εταιρία διέθεσε και μια νέα premium δερμάτινη θήκη sleeve σε 3 χρώματα, και με τιμές $179 και $199 (χωρίς ΦΠΑ) αντίστοιχα. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε θα είναι διαθέσιμα τα καινούργια MacBook Pro στη χώρα μας.