Η Apple ανακοίνωσε τη νέα έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού της iOS 12, παρουσιάζοντας μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά αλλά και βελτιώσεις στο keynote του WWDC 2018 που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες.

Η νέα έκδοση iOS 12 θα υποστηρίζεται από όλες τις συσκευές που τρέχουν σήμερα το iOS 11 με την Apple, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η εταιρία παρέχει την καλύτερη υποστήριξη αυτή τη στιγμή στην αγορά, καθώς το iPhone 5S  για όποιον δεν θυμάται κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2013! Παράλληλα δήλωσε πως πρωταρχικός στόχος  της είναι η βελτίωση της απόδοσης του λειτουργικού σε όλες τις συσκευές και ιδιαιτέρως στις παλαιότερες, γεγονός που μέχρι τώρα της είχε στοιχίσει.

Αναλυτικά

Επιδόσεις

  • Οι εφαρμογές ανοίγουν 2 φορές γρηγορότερα σε παλαιότερες iOS
  • Το πληκτρολόγιο ανταποκρίνεται 50% ταχύτερα
  • Η εφαρμογή της κάμερας έχει 70% ταχύτερη

FaceTime  Group Call (δυνατότητα για μέχρι 32 άτομα)

Το FaceTime υποστηρίζει ομαδικές ηχητικές και βίντεο κλήσεις, φτάνοντας τα 32 άτομα. Ο χρήστης που ομιλεί εμφανίζεται σε μεγαλύτερο παράθυρο σε σχέση με τους συνομιλητές του, έτσι ώστε να εντοπίζεται εύκολα. Ο ι υπόλοιποι συμμετέχοντες εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης μέσα σε ένα scroll-bar. Μένει να φανεί στην πράξη στους πόσους χρήστες το ενδιαφέρον UX της Apple θα πάψει να είναι λειτουργικό βέβαια.

Notifications

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά είναι ο νέος τρόπος διαχείρισης των γνωστοποιήσεων (notifications) με αυτοματοποιημένη ομαδοποίηση τους ανά εφαρμογή. Επιπλέον, ο χρήστης έχει την δυνατότητα άμεσα από την οθόνη κλειδώματος να απενεργοποιήσει τις γνωστοποιήσεις για εφαρμογές που επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί στις γενικές ρυθμίσεις της συσκευής, ενώ πολλαπλές ειδοποιήσεις από την ίδια εφαρμογή ομαδοποιούνται σε ένα stacked παράθυρο, ενώ ο χρήστης μπορεί να τις δει αναλυτικά με την χρήση 3d ή παρατεταμένου touch.

Photo Sharing

Προσθήκη νέας καρτέλας “Για Εσάς” στην εφαρμογή Φωτογραφίες η οποία εμφανίζει επιλεγμένες  φωτογραφίες από τη βιβλιοθήκη σας ενώ παράλληλα προτείνει αυτόματα το διαμοιρασμό φωτογραφιών με άτομα που εμφανίζονται μέσα σε αυτές! Παράλληλα, αν οι παραλήπτες διαθέτουν iOS 12, προτρέπονται αυτόματα να κοινοποιήσουν προς εμάς τις δικές τους φωτογραφίες από το ίδιο γεγονός, στο οποίο ανήκουν οι φωτογραφίες που εμείς στείλαμε.

Memoji

Η εξέληξη των emoji ακούει στο όνομα Memoji. Τα Memoji είναι ένας τύπος προσωποποιημένων emoji, τα οποία μπορεί να δημιουργήσει ο εκάστοτε χρήστης, εκφράζοντας την προσωπικότητά του αλλά και τη διάθεσή του τη δεδομένη χρονική στιγμή κάνοντας χρήση της έξυπνης κάμερας του iPhone X αλλά και των επερχόμενων μοντέλων, που θα κάνουν χρήση της.

Camera Effects

Η λειτουργία χρήσης κάμερας μέσω της εφαρμογής Μηνυμάτων ή FaceTime εμπλουτίστηκε με περισσότερα εφέ κειμένου, stickers κ.λ.π

 AR

Η Apple σε συνεργασία με την Pixar ανέπτυξαν ένα νέο format αρχείου, το USDZ, το οποίο προσφέρει επαυξημένες δυνατότητες σε συμβατές εφαρμογές. Ήδη όπως ανακοινώθηκε υποστηρίζεται από τις Adobe, Autodesk, Sketchfab, ptc και Quixel.

Το ARKit αναβαθμίστηκε κι αυτό στην έκδοση 2. Η πλατφόρμα βελτιώθηκε με νέες λειτουργίες όπως αναβαθμισμένο Face Tracking, ρεαλιστικότερα Renderings και Multi-User AR μεταξύ άλλων.

Screen Time

Μία νέα λειτουργία διαχείρισης του χρόνου χρήσης των εφαρμογών κάνει την εμφάνισης της, φέρνοντας την αντίστοιχη λειτουργικότητα του Android. Το iOS 12 παρέχει εύχρηστα εργαλεία για την παρακολούθηση και αλλά και την εφαρμογή ορίων στο χρόνο χρήσης ανά εφαρμογή ή κατηγορία εφαρμογών.

Siri Shortcuts

Η ψηφιακή βοηθός Siri αναβαθμίζεται και υποστηρίζει ομαδοποιημένες εντολές υπό μορφή συντομεύσεων. Αν σας ακούγεται οικείο, είναι επειδή πρόκειται για τους καρπούς της πρόσφατης εξαγοράς της εφαρμογής WorkFlow από την Apple.

Photo Search

Επιπλέον έρχεται ένα νέο αναβαθμισμένο σύστημα αναζήτησης στην εφαρμογή Φωτογραφίες. Πλέον εμφανίζονται προτάσεις για άτομα, μέρη, γεγονότα για ευκολότερη εύρεση της φωτογραφίας που αναζητεί ο χρήστης

Privacy

Με το iOS 12 η Apple κάνει ακόμη δυσκολότερο το έργο των διαφημιστικών εταιρειών καθώς αυξάνει τα επίπεδα ιδιωτικότητας του χρήστη στο Safari. Πλέον, τα Share buttons και Comment Widgets (βλ. Facebook κ.α.) δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν το χρήστη κατά την περιήγηση του στις ιστοσελίδες, εκτός και ο ίδιος δώσει σχετική πρόσβαση!

Carplay

To Carplay αποκτά τη δυνατότητα χρήσης και άλλων εφαρμογών πλοήγησης πέραν του Apple Maps (3rd party apps), όπως του Google Maps κ.α.

H beta έκδοση του iOS 12 είναι ήδη διαθέσιμη τόσο για developers όσο και σε public beta.