Πριν λίγες ημέρες η Google αποφάσισε να καταργήσει μια ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία της από την αναζήτηση φωτογραφιών. Συγκεκριμένα πλέον δεν θα βρείτε την δυνατότητα προβολής της φωτογραφίας ( view image) στην πλήρη ανάλυση της και απομονωμένη, αλλά αντίθετα, μπορείτε μόνο να επισκεφτείτε το link που την περιέχει.

Ο λόγος για αυτή την αλλαγή έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών, οι οποίες φιλοξενούνται σε ιστοσελίδες που τις εμπορεύονται. Η δυνατότητα αυτή της προβολής από την Google σε κάποιες περιπτώσεις είχε την δυνατότητα να παρακάμπτει την αγορά των πρωτότυπων αρχείων, και ο χρήστης να μπορεί να τις κατεβάσει χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο.

Παρ’ όλο που η κίνηση αυτή φαντάζει απόλυτα λογική, εφόσον παρεμβάλλονται πνευματικά δικαιώματα, η έλλειψη της λειτουργίας απογοητεύει πολύ κόσμο, που κάνει χρήση του εν λόγω χαρακτηριστικού. Η λύση όμως δεν άργησα να έρθει, καθώς ήδη κυκλοφόρησε ένα chrome plug in το οποίο υπόσχεται να επαναφέρει το “View image” κουμπί στην δημοφιλή μηχανή αναζήτησης. Το όνομα αυτού δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από View Image, ενώ μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.