Κακά τα ψέματα, ζούμε την εποχή του 4Κ, και το 2018 αναμένεται να είναι η χρονιά που θα εδραιωθεί. Δεν νοείται πλέον να αγοράσει κάποιος τηλεόραση, που να μην υποστηρίζει την ανάλυση, οι παιχνιδομηχανές ανανεώθηκαν πρόσφατα έτσι ώστε να μπορούν να τρέξουν παιχνίδια τόσο ψηλά, ενώ οι ταχύτητες ιντερνετ είναι πλέον τόσο καλές, που το streaming 4K δεν είναι όνειρο επιστημονικής φαντασίας. Μέσα σε όλη αυτή την πραγματικότητα λοιπόν, έρχεται και η νέα έκδοση του αγαπημένου media player VLC 3.0 να την υποστηρίξει πλήρως και ομαλά.

Τα αρχεία 4Κ εξαιτίας της τεράστιας ανάλυσης, προυποθέτουν πολύ χώρο για την αποθήκευση τους. Για το λόγο αυτό το High Efficiency Video Coding (HEVC) ή αλλιώς Η.265 έρχεται να δώδει την λύση. Τα 4Κ UHD Blu-ray δισκάκια το υποστηρίζουν, τα καινούργια iPhones το υποστηρίζουν, και τώρα το υποστηρίζει κι ο VLC.

Επιπλέον, η νέα αυτή έκδοση υποστηρίζει 10-bit HDR περιεχόμεν360 μοιρών βίντεο και 3D ήχο, υποστήριξη στο Chromecast, Bly Ray Java menus, αλλά και NAS drives με SMB, FTP, SFTP NFS filesystems.

Οπτικά έχουμε ένα ανασχεδιασμένο fullscreen controller, νέα status bar για την προβολή των meta data και controls, ενώ για όσους έχουν φωτιζόμενα πληκτρολόγιο, πλέον το φως σβήνει αυτόματα κατά την αναπαραγωγή περιεχομένου.

Η νέα έκδοση, που συνοδέυεται κι από αναβάθμιση της mobile iOS έκδοσης της για υποστήρικη iPhone X, είναι διαθέσιμη για macOS, Linux  και Windows δωρεάν φυσικά, ακολουθώντας τον σύνδεσμο εδώ