Εδώ και 15 χρόνια περίπου το eBay είναι το Paypal και το Paypal είναι το eBay στην συνείδηση του περισσότερου κόσμου. Το eBay είναι η μεγαλύτερη ιστοσελίδα δημοπρασιών και αγοροπωλησιών peer to peer στον κόσμο, κι ένας τεράστιος λόγος της επιτυχίας του είναι η στρατηγική απόκτηση του συστήματος πληρωμών Paypal το 2002 και η ενσωμάτωση του στο τρόπο πληρωμών. Η ακεραιότητα και η εξασφάλιση του δεύτερου επέτρεψε στον κόσμο να προχωρά σε αγορές αισθάνοντας ασφάλεια, ενώ η εγκαθίδρυση του στη συνείδηση του κόσμου μέσα από το τεράστιο marketplace που λέγεται eBay το βοήθησε στο να διεισδύσει σε περισσόρες αγορές.

Έφτασε όμως η ημέρα, που το eBay, όντας πλέον διαφορετική οντότητα από το Paypal ανακοίνωσε την σταδιακή κατάργηση του από το προεπιλεγμένο σύστημα συναλλαγών, και την αντικατάσταση του με ένα νέο σύστημα εντελώς back-ended implemented από την εταιρία Adyen με έδρα το Άμστερνταμ. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως το eBay θα μπορεί να ολοκληρώνει τις συναλλαγές των πελατών του απευθείας μέσω από την ιστοσελίδα του, χωρίς ο χρήστης να γίνεται redirect σε μια 3rd party σελίδα (Paypal), προσφέροντας έτσι καλύτερη εμπειρία χρήσης.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει σταδιακά από τα τέλη του 2018 στην Β. Αμερική με στόχο να έχει ολοκληρωθεί παγκοσμίως μέχρι το 2021. Από εκείνο το σημείο και μετά το Paypal θα υπάρχει σαν δεύτερη επιλογή μέχρι και το 2023, όπου και λήγει τον μεταξύ τους συμβόλαιο, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το τι θα επακολουθήσει για την μεταξύ τους συνεργασία.

Το Paypal, αν και είδε την τιμή της μετοχής του να αγγίζει το μείον -10% μετά την ανακοίνωση, δεν φαίνεται εγκλωβισμένο μετά από αυτή την εξέλιξη, καθώς η εταιρία από καιρό έχει αποφασίσει να κάνει pivot σε νέες αγορές, όπως για παράδειγμα η ενσωμάτωση και δυνατότητα πληρωμών p2p μέσω του Facebook Messenger, αλλά και του λανσαρίσματος του Venmo, μιας εναλλακτικής online πλατφόρμας πληρωμών για καταστήματα και ιδιώτες, που έχει μεν σαν άμεσο αντίπαλο το σύστημα Apple Pay Cash, το οποίο όμως περιορίζεται από την εμμονή της εταιρίας στο να αποτελεί οντότητα σαν υπηρεσία μόνο μέσα στο οικοσύστημα της.