Δεν είναι τυχαίο, η καθημερινότητα μας άλλαξε δραματικά από τότε που η Apple ανακοίνωσε το πρώτο της τηλέφωνο. Αλλιώς αντιλαμβανόμασταν τότε την χρήση τους και τις ανάγκες μας και αλλιώς σήμερα. Είτε είσαι κάτοχος iPhone, είτε οποιασδήποτε άλλης εταιρίας-πλατφόρμας, οι έννοιες εφαρογή, smartphone και app store επανασυστήθηκαν μετά τις αντίστοιχες υλοποιήσεις της. Οπότε μαζί με όλα αυτά μπήκε σιγά σιγά και στην καθημερινότητα μας και το ρήμα ‘σέρνεται’, όταν αναφερόμαστε στις επιδόσεις των κινητών μας.

Εδώ και καιρό υπήρχε η υπόνοια πως κάτι δεν πάει καλά με τα παλιότερα μοντέλα iPhone, και πως αυτά συμπεριφέρονται 2-3 εκδόσεις iOS μετά από αυτή με την οποία κυκλοφόρησαν. Από την μια είναι εντυπωσιακό το για πόσα χρόνια υποστηρίζεται μια συσκευή από την Apple, από την άλλη είναι εντυπωσιακό πόσο αρχίζει να δείχνει την ηλικία της μετά τα 2 χρόνια σε επίπεδο επιδόσεων.

Μέχρι τώρα κοινή πεποίθηση ήταν πως κάθε νέο λειτουργικό έρχεται με τόσα νέα features και αλλαγές στις δομές του, που το κάνουν ολοένα και πιο ‘βαρύ’ για τους ξεπερασμένους επεξεργαστές των παλιότερων iPhones. Πρόσφατα όμως, μετά από διάφορες αναφορές στο internet έγινε γνωστό, πως η Apple υποχρονίζει τους επεξεργαστές σε παλιότερες συσκευές, κι όπως είναι λογικό ο σάλος που προκλήθηκε ήταν χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα δεν είναι και λίγες οι αγωγές που κατέθεσαν διάφοροι εναντίον της Apple για το γεγονός ότι έμμεσα τους ανάγκασε να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι, πως όταν το λειτουργικό αντιληφθεί παλιά και σημαντικά φθαρμένη μπαταρία, τότε υποχρονίζει μόνο του τον επεξεργαστή, χωρίς κάποια ενημέρωση προς τον χρήστη. Η φασαρία ήταν τόσο μεγάλη, που η ίδια η Apple με επίσημη ανακοίνωση της δήλωσε, πως όντως αυτό συμβαίνει, κι ο λόγος είναι για να προστατέψει τους χρήστες από κακή εμπειρία χρήσης των συσκευών τους, καθώς η κακή κατάσταση των μπαταριών μετά από χρόνια θα μπορούσε να προκαλεί σημαντικά μειωμένη αυτονομία και απρόσμενα κλεισίματα των συσκευών. Προκειμένου να κερδίζει ξανά την χαμμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών της, ανακοίνωσε πως ρίχνει το κόστος αλλαγής μπαταρίας στα $29 (προ φόρων) στις ΗΠΑ, χωρίς ακόμα να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τον επίσημο αντιπρόσωπο στν χώρα μας για αναπροσαρμογή των εδώ τιμών. Υπενθυμίζω, πως η Apple έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στα επίσημα ανταλλακτικά της, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτεί κάποιος γνήσια μπαταρία σαν ανταλλακτικό από πουθενά, ενώ η αλλαγή γίνεται μόνο από το δίκτυο των επίσημων service providers της εταιρίας, και μόνο αν το τηλέφωνο περάσει επιτυχώς τα διαγνωστικά test της. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος κυμαίνεται (για ένα iPhone 6) στα 120 ευρώ!

Παράλληλα η Apple δεσμεύτηκε πως την επερχόμενη έκδοση του iOS 11.3 θα διαθέσει στους χρήστες καλύτερο έλεγχο και πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στην μπαταρία των συσκευών, που τρέχουν iOS.

Για την ιστορία σας παραθέτω ένα ιστορικό με geekbench benchmarks από ένα παλιό iphone 6 πριν και μετά την αλλαγή μπαταρίας. Το τηλέφωνο απέκτησε (όσο μπορούσε βέβαια) μερική από την παλιά του δόξα με την νέα μπαταρία, τόσο σε νούμερα όσο και σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.

Source