Η προηγούμενη βδομάδα ήταν ιδιαίτερα δυνατή σε ότι αφορά το λανσάρισμα νέων μοντέλων φορητών υπολογιστών, με την Apple να ανανεώνει την σειρά Macbook Pro μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο και την Microsoft να παρουσιάζει την δεύτερη γενιά του εξαιρετικού Surface.
Tι κοινό έχουν όμως οι δύο προτάσεις εκτός από την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, τις εκπληκτικές οθόνες και την τεράστια αυτονομία; Και τα δύο φοράνε ιδιαίτερα δυνατούς αλλά περσινούς επεξεργαστές της Intel, καθώς και τα δύο έχουν cpu i5/ i7 Skylake κι όχι Kaby Lake.
Με δεδομένο, πως οι νέα γενιά επεξεργαστών της Intel χρησιμοποιεί το ίδιο socket όμως με την απερχόμενη, και είναι πιο ενεργειακά αποδοτικοί αλλά και γρηγορότεροι, γιατί οι δύο εταιρίες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν περσινά μοντέλα, την στιγμή μάλιστα που ο ανταγωνισμός (Dell, Razer, Lenovo) έχουν ήδη υιοθετήσει την νέα αρχιτεκτονική;
Η απάντηση που έδωσαν επισήμως οι δύο κατασκευαστές είναι, πως την στιγμή που οι φορητοί σχεδιάστηκαν και κυκλοφόρησαν οι Kaby Lake δεν υπάρχουν στην αγορά, στους χρονισμούς μάλιστα που οι ίδιοι ήθελαν να προσφέρουν στις προτάσεις τους. Οπότε η επιλογή τους ήταν να διαθέσουν ότι ταχύτερο κυκλοφορεί, ακόμα κι αν αυτό ήταν παλαιότερης αρχιτεκτονικής.
Το ίδιο συνέβη και με την Microsoft και τις GPU της nVidia, με το chipset 1000 να κυκλοφορεί αρκετά ‘αργά’ για να προλάβει να το ενσωματώσει στους υπολογιστές της.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το κρίσιμο στις παραπάνω επιλογές είναι η αυτονομία των συσκευών, ειδικά για την Apple, η οποία μίκρυνε την χωρητικότητα των μπαταριών της στο βωμό του design. Οι επιδόσεις δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σκέφτεται κανείς σαν αποτρεπτικό παράγοντα στην αγορά του, καθώς και οι δύο προτάσεις είναι ιδιαίτερα δυνατές, και μπορούν να καλύψουν σχεδόν το σύνολο των αναγκών των υποψήφιων αγοραστών τους.