Σε μια νέα φάση φαίνεται να εισέρχεται το console gaming, που θυμίζει έντονα το PC gaming. Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει σε έναν κύκλο ζωής κοντά στα 7 χρόνια για την κάθε νέα γενιά κονσoλών, έναν κύκλο ζωής σημαντικά μεγαλύτερο από αυτόν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αυτό όμως ήταν ανέκαθεν και το δυνατό επιχείρημα και από τις 2 πλευρές για να δικαιολογήσουν την ανωτερότητα τους. Οι μεν οπαδοί του console gaming το προτιμούν εκτός των άλλων, και επειδή κάνοντας μια γενναία επένδυση σε κονσόλα και τηλεόραση, έχεις την ησυχία σου για τα επόμενα 5-7 χρόνια, καθώς παίζεις τα πάντα αξιοπρεπώς χωρίς να χρειάζεται να επενδύεις συνέχεια σε νέο hardware. Στον αντίποδα όμως τα παιχνίδια είναι σημαντικά ακριβότερα σε σχέση με τις PC εκδόσεις τους. Από την άλλοι οι φίλοι του PC gaming προκειμένου να είναι up-to-date και να παίζουν όλα τα νέα παιχνίδια σε αξιοπρεπείς ή βέλτιστες επιδόσεις, πρέπει να επενδύσουν ένα γενναίο ποσό σε PC, και να αναβαθμίζουν το hardware τους αρκετά συχνότερα από όσο κάνει για να  κυκλοφορήσει μια νέα γενιά κονσoλών.

Όλο αυτό το μοτίβο όμως έρχεται να αλλάξει μέσα στο 2016, με τους δύο μεγάλους παίχτες στο χώρο Microsoft και Sony  να κυκλοφορούν ή να αναμένεται να κυκλοφορήσουν αναβαθμισμένες εκδόσεις των παιχνιδομηχανών τους, που αν και πλήρως συμβατές με τις υπάρχουσες εκδόσεις, υπόσχονται σημαντικό boost στις επιδόσεις, και μια μετάβαση στην 4Κ εποχή (η οποία αποτελεί το μέλλον στο console gaming αλλά και το παρόν στο PC gaming).

O κύκλος ζωής φαίνεται να έπεσε στο μισό, και θυμίζει έντονα πλέον όχι μόνο τις αναβαθμίσεις σε PC, αλλά ακόμα και τις συχνές αλλαγές σε κινητό. Με την τεχνολογία κυριολεκτικά να καλπάζει θα έχει αρκετό ενδιαφέρον να δούμε, πως αυτό το concept θα εξελιχτεί, κι αν θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τον χώρο του gaming. Το σίγουρο είναι πως η λογική της αγοράς νέας κονσόλας κάθε 2-3 χρόνια σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει το σύνολο των gamers, εκτός ενδεχομένως κι αν ακολουθήσει μια σημαντική μείωση στην τιμολογιακή πολιτική των developers/publishers, που θα δώσει ερέθισμα και κίνητρο στο κοινό, να παραμένει up-to-date.

Το Xbox One S κυκλοφορεί ήδη ανάμεσα μας, ενώ η Sony μόλις χθες ξεκίνησε την αποστολή προσκλήσεων για την παρουσίαση του μέλλοντος για το οικοσύστημα Playstation, με το μυαλό όλων να πηγαίνει στο ήδη ανακοινωμένο Playstation 4 Neo. Τέλος, αξίζει να δούμε και τι στάση θα κρατήσει στο παιχνίδι των αναβαθμίσεων και η Nintendo, η οποία φαίνεται να βρίσκει σιγά σιγά τα πατήματα της, ενώ περιμένουμε με αγωνία την επόμενη της κονσόλα ΝΧ.