Το Viber ακολούθησε κι αυτό με την σειρά του την Apple (iΜessage) και WhatsΑpp, ενσωματώνοντας Ε2ΕΕ κρυπτογράφηση στα μηνύματα, που ανταλλάζουν οι χρήστες του.

Η κρυπτογράφηση θα καλύπτει τόσο κείμενο, όσο και φωνή καθώς και ομαδικά chats, και θα είναι cross platform ανάμεσα στις mobile και PC/mac εκδόσεις της εφαρμογής. Παράλληλα η εταιρία δεν κινείται σε τόσο χαμηλούς τόνους, όσο κινήθηκε πριν μερικές βδομάδες το Whatsapp, αλλά αντίθετα θα παρέχει ένα γκρι εικονίδιο, το οποίο θα ενημερώνει για το αν η συζήτηση είναι E2EE.

Παράλληλα κάθε χρήστης/συσκευή θα έχει ένα  μοναδικό κλειδί, που θα χρησιμοποιείται για την πιστοποίηση σας σε άλλους Viber χρήστες, με το χρώμα του εικονιδίου να γίνεται πράσινο όταν το χαρακτηριστικό είναι ενεργό, ενώ όταν κάποιος προσπαθήσει να “ακούσει” τις συνομιλίες σας αυτό θα γίνεται κόκκινο. Βέβαια, το εικονίδιο θα γίνε κόκκινο ακόμα και αν κάποια από τις επαφές σας αλλάξει συσκευή, οπότε και θα χρειαστεί να ξαναπιστοποιήσετε ο ένας τον άλλο. Τέλος η εταιρία εισήγαγε και τις κρυφές συνομιλίες, ένα χαρακτηριστικό, που θα αφαιρεί συζητήσεις από τα logs σας και θα προστατεύεται με pin.

Το timing για αυτήν την αναβάθμιση μόνο τυχαίο δεν είναι, με την συζήτηση περί ιδιωτικότητας να έχει ανάψει για τα καλά στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, και ολοένα και περισσότερες εταιρίες να τάσσονται στο πλευρό της Apple στην δικαστική μάχη με το FBI.