Η Google στη χθεσινή της παρουσίαση μίλησε και για το νέο της mobile λειτουργικό Android 6.0 Marshmallow. H νέα έκδοση, η οποία ακολουθεί αισθητικά την φιλοσοφία του material design, είναι ένα φρέσκο και ώριμο λειτουργικό, με σημαντικές και ουσιώδεις προσθήκες. Σκοπός του είναι να δώσει πιο προσωπικό χαρακτήρα στην χρήση του καθενός, ενώ παράλληλα να γίνει πιο εύχρηστο, έξυπνο και user friendly. Μερικές από τις σημαντικότερες είναι οι εξείς:

1. Google Now

Η πιο ουσιώδης προσθήκη, και παράλληλα στοίχημα της εταιρίας, είναι το Google Now, που πέραν του άκρος διαδραστικού του χαρακτήρα, πλέον είναι ευκολότερα προσβάσιμο με το παρατεταμένο πάτημα του home button. H εφαρμογή έχει βαθυά ενσωμάτωση στις υπόλοιπες εφαρμογές και περιεχόμενο του τηλεφώνου σας, και βασίζει τα αποτελέσματα του σε αυτά.

2. App permissions ανά περίπτωση

Πλέον η κάθε εφαρμογή, θα ενημερώνει για το τι δικαιώματα ζητάει, ενώ ο χρήστης έχει την δυνατότητα, να αποφασίσει αποσπασματικά, για το που θα δώσει πρόσβαση. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως μια εφαρμογή μπορεί να δει τις επαφές σας και την κάμερα, αλλά να μην χρησιμοποιήσει το gps της συσκευης. Βέβαια προϋπόθεση είναι οι developers να γράψουν τις εφαρμογές, ώστε να κάνουν χρήση των νέων apis, διαφορετικά η διαχείριση των δικαιωμάτων μένει ως έχει.

 

image

3. Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων

Δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο του Android, αλλά πλέον υποστηρίζεται natively από το λειτουργικό.

4. USB-C

Έρχεται με όλα τα πλεονεκτήματα, όπως ταχύτητες (τόσο σε data όσο και σε fast charge), ο καλώδιο είναι reversible αλλά και για video out.

 

image

5. Βελτιωμένο Copy, Cut, Paste, Share

Το μενού κατά την επιλογή κειμένου, αντιγραφής, επικόλλησης κοκ είναι πιο εύκολα προσβάσιμο και εύχρηστο.

 

image

6. Chrome μέσα σε εφαρμογές τρίτων

Πλέον τα διάφορα links μέσα σε τρίτες εφαρμογές, δεν θα σε στέλνουν εκτός εφαρμογής στον Chrome, αλλά θα κάνουν χρήση μιας νέας τεχνολογίας με το όνομα Chrome Custom Tabs, όπου θα γίνεται ένα αυτόματο pre loading σελίδων, πριν καν σε στείλουμ σε ένα in-app chrome περιβάλλον, απγειώνοντας έτσι την εμπειρία, ειδικά σε live-updating ιστοσελίδες.

Η νέα έκδοση αναμένεται να είναι διαθέσιμη την επόμενη βδομάδα, αρχικά για τις Nexus συσκευές, και στη συνέχεια και στους υπόλοιπους κατασκευαστές, αν και όταν αποφασίσουν, να την διαθέσουν.