Η Apple στην πρόσφατη παρουσίαση της ανακοίνωσε την έλευση των iPhone 6S, 6S Plus, Apple TV και iPad Pro με όλες τις τιμές. Αυτό που πέρασε σχεδόν επιγραμματικά ήταν η 4η γεννιά του αγαπημένου μικρού tablet.

Όταν ανακοίνωσε την 1η γεννιά, παράλληλα με το iPad 4, και δίνοντας του features, που αναλογούσαν στο iPad 2, σκεφτήκαμε πως ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα, αφουγκράζεται μια νέα κατηγορία και βλέπει, πως θα ανταποκριθεί το κοινό σε αυτήν. Οι πωλήσεις πήγαν καλά, και έτσι αποφασίστηκε το μεγάλο άλμα, όπου το mini 2 λανσαρίστηκε με όλα τα καλά του μεγάλου του αδερφού, του iPad Air. Ίδιος επεξεργαστής (αν και χαμηλότερα χρονισμένος), Retina οθόνη, 1 GB ram, ίδια chip wifi κοκ. Φάνηκε πως το χόμπυ έγινε επάγγελμα. Αργότερα, τον επόμενο χρόνο, αποφασίστηκε το iPad mini 3 να μην έχει τίποτα καινούργιο και επαναστατικό (όπως είχε το Air 2), και αντ’ αυτού να κυκλοφορήσει ένα αναβαθμισμένο 2, με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Φάνηκε πως η εταιρία δεν πίστευε και τόσο σε αυτό ή είχε κάποια κρυφή ατζέντα. Η ελάχιστη αναφορά φέτος στο 4, με ανακοίνωση που αφορούσε μόνο στον επεξεργαστή του φέτος, φάνηκε να επαληθεύει τον παραπάνω ισχυρισμό, όμως πιάνοντας στα χέρια σου το iPad mini 4 καταλαβαίνεις, πως τελικά αυτό δεν ισχύει.

1.  Εισαγωγή

Η νέα γενιά λοιπόν έρχεται με τον ίδιο επεξεργαστή με αυτόν, που φοράει το iPAd Air 2 A8 (χαμηλότερα χρονισμένα όμως στα 1.5 Ghz) μαζί με τον βοηθητικό Μ8, αλλά και με μερικές σημαντικές και καλοδεχούμενες νέες αναβαθμίσεις.

2. Ram

Tο μικρό για πρώτη φορά λοιπόν έρχεται με 2GB ram, εναρμονίζοντας το με όλες τις up-to-date iOS συσκευές, που πλέον έχουν 2 ή περισσότερα GB ram (iPhone 6S, 6S Plus, iPad Air 2 έχουν 2 GB ram, και το iPad Pro έχει 4 GB). H αναβάθμιση δίνει απίστευτο αέρα σε συνθήκες multitasking, ενώ παράλληλα επιτρέπει στο mini 4 να εκμεταλλευτεί πλήρως τις νέες δυνατότητες του iOS 9 για Split View (μην γελιόμαστε, την πραγματική έννοια του multitasking σε tablet).

3. Οθόνη

Η οθόνη έχει αναβαθμιστεί και αυτή. Η ανάλυση παραμένει Retina 2048 x 1536, όμως το panel έχει δεχτεί σημαντικά βελτίωση, αποκτώντας την ίδια τεχνολογία με αυτό του Air 2, laminated. Πλέον η οθόνη lcd και το γυαλί είναι ενωμένα, γεγονός που απογειώνει την ζωντάνια και τον κορεσμό των χρωμάτων, βελτιώνει την αντίθεση και κάνει την εικόνα πιο λεπτομερή.

4. Διαστάσεις και εμφάνιση

To mini 4 έχει ελαφρώς μικρότερες διαστάσεις σε σχέση με τον προκάτοχο του. Παράλληλα είναι λίγο πιο ελαφρύ, ενώ έχει αλλάξει θέση το πίσω μικρόφωνο (είναι πλέον πιο κοντά στην κάμερα), και έχει καταργηθεί ο διακόπτης πάνω από τα πλήκτρα της φωνής, που είχε τον ρόλο του mute/ lock orientation. Τέλος, έχουν επανασχεδιαστεί τα ηχεία και έχει βελτιωθεί σημαντικά ο ήχος. Πλέον ακούγεται πιο ζωντανός και μπασάτος.

5. Μπαταρία

Η μπαταρία έχει δεχθεί μείωση στην χωρητικότητα, απόρροια του μικρότερου μεγέθους του tablet, κάτι που όμως δεν μεταφέρεται στην εμπειρία χρήσης, καθώς η διάρκεια της είναι στα ίδια με του προκατόχου, στις 10 ώρες περίπου ίντερνετ/μουσική.

6. Κάμερα

Η κάμερα έχει αναβαθμιστεί στα 8 mpx, και υποστηρίζει multi burst mode και slow motion εγγραφή. Στα βίντεο η εικόνα είναι πιο λεπτομερής και ζωντανή, στις δε φωτογραφίες η βελτίωση δεν είναι και τόσο θεαματική, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που τα χρώματα μοιάζουν λιγότερα ζωντανά σε σχέση με του mini 3.

7. Επίλογος

Ανακεφαλαιώνοντας τα παραπάνω, το iPad mini 4 είναι ελαφρύτερο και 18% λεπτότερο από το mini 3, με σαφώς βελτιωμένη οθόνη, σημαντικά ταχύτερο λόγω επεξεργαστή και μνήμης με επιδόσεις 1.3x στον επεξεργαστή και 1.6x στα γραφικά, η κάμερα του είναι πλέον στα 8 mpx με υποστήριξη slow motion, υποστηρίζεται split view multitasking και picture in picture, ενώ η μπαταρία του είναι μικρότερη. Αξίζει να αναφέρομε κλείνοντας, πως οι θήκες της προηγούμενης γενιάς πλέον δεν είναι συμβατές λόγω διαστάσεων. Το αν αξίζει η αγορά είναι καθαρά σχετικό ερώτημα. Αν δεν έχετε κανένα mini στην κατοχή σας, θα έλεγα πως ναι, η κατηγορία είναι πολύ δυνατή ακόμα και για πιο βαριές χρήσεις, αλλά αν η φορητότητα δεν είναι το νούμερο ένα ζητούμενο, τότε το Air 2 είναι καλύτερη επιλογή. Αν πάλι, έχετε το mini 1, ούτε καν λόγος, αναβαθμίστε το χθες. Τέλος, αν έχετε το 2 ή 3, τότε η αναβάθμιση, αν και καλοδεχούμενη δεν είναι τόσο θεαματική που να αξίζει την υπέρβαση, εκτός πια κι αν η αναβάθμιση στην ταχύτητα είναι ζητούμενο.

Ακολουθεί ένας συγκριτικός πίνακας με τις πιο σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το mini 3.

Χαρακτηριστικά iPad mini 3 iPad mini 4
CPU A7 (1.3 Ghz Dual Core), M7 motion coprocessor A8 (1.5 Ghz Dual Core), M8 motion coproseccor
GPU Quad-core PowerVR G6430 Quad-core PowerVR GX6450
RAM 1024 MB LPDDR3 RAM 2048 MB LPDDR3 RAM
Διαστάσεις 200 mm × 135 mm × 7 mm 203 mm × 135 mm × 6 mm
Βάρος 330 gr (wifi), 340 gr (lte) 290 gr (wifi), 300 gr (lte)
Storage 16, 64, or 128 GB 16, 64, or 128 GB
Μπαταρία 6471 mAh 5124 mAh