Η επιστήμη έχει προοδεύσει σημαντικά, σε ότι αφορά τα προσθετικά μέλη σε άτομα, που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό. Αυτό που όμως μέχρι στιγμής αποτελεί διακαή πόθο και επιστημονική φαντασία, είναι η αποκατάσταση της αίσθησης της αφής. Αυτό φαίνεται, πως θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, χάρη στην σπουδαία δουλειά των επιστημόνων της DAPRA.
Οι ερευνητές της εταιρίας δοκίμασαν επιτυχώς έαν τεχντητό χέρι, το οποίο έδωσε στον εθελοντή σχεδόν φυσικό επίπεδο αφής. Ο ασθενής μπορούσε να αντιληφθεί την πίεση στα δάχτυλα. Για να το πετύχουν αυτό, οι αισθητήρες του τεχνητού χεριού είναι ενσύρματα συνεδεμένοι με τον εγκέφαλο του, ενώ το σήμα μεταβιβάζεται μέσω ηλεκτρικού φορτίου.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, πως η δουλειά έχει ακόμα αρκετό μέλλον μέχρι να φτάσει στο επίπεδο και την ποιότητα, που οι ίδιοι επιθυμούν, καθώς δεν αντιμετωπίζονται ακόμα θέματα, όπως το να καλύψουν οι αισθητήρες όλο το μέλος, ή να αντιλαμβάνονται την θερμοκρασία. Παρ΄όλα αυτά η επιστήμη είναι πιο κοντά από ποτέ, σε μια ανακάλυψη που θα βελτιώση σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών.

http://www.darpa.mil/